Vanuit welk bewustzijnsperspectief kijk jij?

In ieder van ons zit een drang tot leven, een wens om gelukkig te zijn en gezond te stromen. Dat is niet voor niets, het is een diep weten van wat mogelijk is. Wij wéten dat gelukkig zijn kán. Wij wéten dat wijzelf iets te brengen hebben en dat dat geleefd wil worden. Dat oerbesef, instinct bijna, stuwt ons voort. Maar hoe breng je dat tot wasdom?

Een allereerste vereiste daarin is ontspannen in jezelf als jezelf. Dat klinkt simpel, maar het vraagt voor velen van ons een verschuiving. De meeste mensen namelijk zijn niet zichzelf, maar spelen iemand die ze denken te moeten zijn om geaccepteerd te worden, omdat het aan zelfacceptatie ontbreekt. Dat is de kiem van lijden: identificatie met een ik-beeld in plaats van met jeZelf. Waarom is dat de kiem van lijden? Omdat dit een bewustzijnslaag betreft waar ‘goed’ én ‘kwaad’ je kan raken. Waar je slachtoffer kunt worden van wat vanuit de buitenwereld op je af komt, omdat er geen link ligt met de oorsprong van dat wat dit aantrok. Het is een onzeker perspectief, omdat het duaal is en alles continu veranderd. Onbewust van hoe schepping werkt, onbewust van de eenheid der dingen zul je zwemmen in je lot. Zul je proberen de kiem van lijden te veranderen met hetzelfde principe dat het lijden veroorzaakte. Dat gaat niet! Omdat dit zo’n enorm ‘normaal’ verschijnsel is zien we dit over het hoofd als boosdoener, laat staan dat we weten hoe we uit de greep van dit wat ze ego noemen te komen.

"De meeste mensen zijn niet zichzelf,
maar spelen iemand die ze denken te moeten zijn om geaccepteerd te worden,
omdat het aan zelfacceptatie ontbreekt"

Om dit te begrijpen, moet je weten dat je vanuit verschillende perspectieven kunt kijken. Je zou denken: vanuit mezelf en vanuit het perspectief van een ander… maar dat bedoel ik niet. Het gaat om het zien dat je vanuit de positief van geïdentificeerd ik-je kunt kijken én vanuit de positie van wat ik noem, observator. (of noem het ziel) De observator is degene die kijkt door jouw ogen, voelt met jouw lichaam en emoties en hoort met jouw oren. Om gelukkig te zijn is het belangrijk dat je verschuift naar de positie van observator. Daarvoor moet je hechting het ik-beeld dat je hebt van jezelf losweken en verschuiven. Besef je eens dat je een lichaam… je hébt gedachten, je hébt emoties…. je bént niet boos, je bént niet verdriet, je bént niet gedachte noch lichaam. Bén je het dan ben je geïdentificeerd met… héb je het, dan ben jij kennelijk ergens anders. Dit is een cruciaal verschil in kijken als het gaat om gelukkig te zijn en je potentieel te gaan leven, omdat je vanuit hier kunt overzien en kunt kiezen!

Aan de manier waarop mensen praten kun je opmaken waar vanuit ze kijken. Als mensen bijvoorbeeld zeggen: “…mijn ziel”, of: “ik ben dit of ik kan dat niet” dan weet je genoeg. Het eerste werk dat verricht wil worden is inzien dat ze ziel/observator zijn en een lichaam hebben. Dit is essentieel, maar het begrip hiervan is taai. Natuurlijk lijkt het of je verdrietig bent als je zwelgt in een verdrietig verhaal. Natuurlijk neemt boos je over en ben je in de greep van gedachten zonder dat je het door hebt. Dat inzien en daaruit wakker worden noemen ze ontwaken.

"Het eerste werk dat verricht wil worden is
inzien dat ze ziel/observator zijn en een lichaam hebben"

Dat hoeft overigens niet bewust te gebeuren. Dat moet slechts bewust als je gevangen zit in de illusie van het ego en het je schaadt. Er zijn namelijk ook mensen die volledig zichzelf zijn, volledig synchroon leven met wat realiteit is in dit moment, maar geen idee hebben van hoe menselijke processen werken noch daar interesse voor hebben. Anderen worstelen met zichzelf, omdat ze voelen dat er iets anders wil dan ze altijd gedaan hebben en hebben het wél nodig om dit proces van ontwaken bewust te lopen, omdat we alleen maar andere patronen kunnen kiezen bewust. (Je hoeft dit verhaal dus niet bij je moeder of je ex-man door de strot te duwen ;-)

Dus laten we eens een testje doen vandaag. Vanuit welk bewustzijnsperspectief kijk jij? Let daarvoor eens op wanneer je de woorden ‘ik heb’ en/of ‘ik ben’ denkt, uitspreekt of schrijft. Onderzoek iedere keer even of het om een identificatie van lichaam, ideeën of emoties gaat of over het energetische wezen dat je bent. Niet valsspelen! Eerlijk zijn naar jezelf toe is nodig om verder te komen op dit pad. Of liever gezegd: om dichter bij jeZelf te komen.

Spreken we daarna verder? Iedere vrijdagmorgen spitten we dit soort onderwerpen uit in de online serie. Ook tijdens de online cursus moeiteloos jeZelf zijn staat de verschuiving van bewustzijnsperspectief centraal…. Dit is het eerst moment van je nieuwe leven. ;-)

3 thoughts on “Vanuit welk bewustzijnsperspectief kijk jij?”

 1. Hey Lieve Vera
  Wat ben ik blij dat ik jou online heb mogen leren kennen, en dat ik zoveel van jou kan en mag leren
  Ook volg ik live de emotiecoaching bij jou, dat wil ik gaan gebruiken bij mijn hondenspiegeling wat ik ook aan het leren ben
  Maar even een andere vraag , zou ik ook een persoonlijke coaching bij jou kunnen krijgen voor mij en mn zoon?
  Ik weet me eigenlijk geen raad meer , en misschien weet jij een opening
  hoor graag van je
  liefs joke

 2. Elly Orsel-Scholten

  Dank Vera, voor de manier waarop je ons regelmatig herinnert aan wie we in wezen zijn.
  Vriendelijke groeten,
  Elly

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

logo VeraHelleman rood klein

"It has been my lifelong fascination to investigate why people say what they say and do what they do ... because it seemed so illogical"

Vera provides trainingsessions in collaboration with the Emotion Expertise Centre

We use ActiveCampaign as our marketing automation platform. By clicking above and submitting this form, you acknowledge that the information you provide will be transferred to ActiveCampaign for processing in accordance with ActiveCampaign's Privacy Policy and Terms. 

EEC logo Eng liggend diap
 
BECAUSE INSIGHT MAKES THE DIFFERENCE

The Emotion Expertise Centre has the objective of transferring knowledge and insight about the meaning of, message, functioning of and dealing with emotions.
We strive to get emotions back to the positive attention they deserve, so that people can function in balance with themselves and their environment.

Follow Vera on:
Scroll to Top