Moeiteloos jeZelf zijn – Dag 1 Zelfonderzoek

We gaan vandaag een begin maken met ons ZELFonderzoek.

Ieder mens voelt de trekkracht van het Zelf. We zijn geprogrammeerd met de drang tot zoeken naar ons ZELF, wat hetzelfde is als het zoeken naar Liefde of geluk, omdat dit de aard is van het Zelf. We zoeken dus allemaal naar Liefde, naar geluk. Maar omdat we kijken door de ogen van een menselijke geest, vanuit een menselijk levensverhaal, zoeken we dit geluk binnen dit verhaal. Binnen de wereld van tijd, ruimte en vorm. Dat is natuurlijk niet voor niets.  Het stuwt ons voort. Deze drang naar zoeken heeft ons allerlei ervaringen verschaft IN deze realiteit. Maar echt blijvend geluk vind je niet in die buitenwereld, echt blijvend geluk vind je door te kijken VANUIT geluk, dus vanuit jeZelf.

In deze e-cursus gaat het er daarom om, dat je die weg naar jeZelf terug vindt. Verankerd raakt in dit Zelf, zodat deze nieuwe staat van zijn kan doordringen in de rest van je leven. Zodat je vanuit dat Zelf de wereld ervaart en daarin jeZelf in een expressievorm giet. JeZelf ZIJN dus! Een revolutionaire stap in een mensenleven, want het is een stap naar een volgende bewustzijnslaag. Niet meer drie dimensionaal, maar voorbij tijd, ruimte en vorm. Je voelt vast al opwinding in je buik. Goed zo! Laat dit verlangen naar huis je leidraad zijn.

Wanneer je je hebt aangemeld voor deze e-cursus ga ik er vanuit dat je toe bent de stap te zetten uit het egogestuurde leven naar een moeiteloos ZIJN in lijn met en in verbinding met je ware Zelf, zoals je in deze video kun zien.

In dit Zelfonderzoek richten we ons op:

 • Wie of wat zijn wij werkelijk?
 • Wat belemmert ons te zijn Wie we werkelijk zijn? (wat zijn we niet)

 

Dat betekent dat we meerdere lagen van onszelf gaan onderzoeken, grofweg gesplitst in dat wat wij ego noemen, persoonlijkheid en dat wat we in deze e-cursus het ZELF noemen, of: jeZelf. Je Ware natuur.

Om erachter te komen Wie je werkelijk bent, zul je ook moeten weten wie je niet bent. En wanneer dat stof van je ziel wordt geblazen, kan JIJ zichtbaar worden. Daarom beginnen we met een uitgebreid onderzoek naar de aard van het ego. Wanneer namelijk dit mechanisme volledig wordt doorzien, dan zul je niet meer vastzitten in die modus en lijden onder de afgescheidenheid die daarbij hoort, maar verschuiven naar de positie van het Zelf, verbonden met het AL dat door de ogen van dit lichaam/geest kijkt.

Dit Zelfonderzoek bestrijkt de vier hieronder genoemde terreinen, zodat het bewustzijn door kan dringen in alle facetten van je leven en je tot spirituele volwassenheid komt.

 • Je relatie met jeZelf
 • Je relatie met de ‘ander’
 • Je relatie met je fysieke lichaam en het manifest
 • Je relatie met je dienstbaarheid aan de eenheid

Jij bent het
absolute middelpunt
van waaruit
alles verschijnt.

 

We beginnen de komende lessen met je relatie met jeZelf, want van daaruit ontstaat alles. Het proces van ontwaken verloopt van een volledig slapend zijn in de identificatie met de persoon in dit leven naar een volledig ontwaakt zijn voor Wie je werkelijk bent met inzicht in en samenwerking met de aard van deze realiteit. In dat proces schijnt Bewustzijn steeds vaker en langer door je leven en zullen steeds meer illusies doorgeprikt worden, steeds meer egostructuren vallen. Een afbrokkelproces van dat wat je niet werkelijk bent. In het midden van dit proces is er een switchpunt, waarin je merkt dat je niet meer ontrouw kunt zijn aan jeZelf, maar nog wel in een leven zit dat gebaseerd was op die oude egostructuren. Gewoontegedrag dat je ooit veiligheid schonk, maar wat niet meer werkt. Misschien zit je daar al, misschien heb je de grootste schokken nog niet aangekeken. Hoe dan ook stappen we het avontuur in van dit ontwaakproces! Op reis terug naar jeZelf…

switchpunt

Opdracht:

Wanneer je aan deze cursus mee doet, ga ik ervan uit dat je de roep naar huis hebt gehoord of gevoeld.

Het idee van eenheid, ontwaken en Zelfrealisatie zal ongetwijfeld een hoop of verlangen prikkelen bij je. Ook zul je hier een bepaald plaatje bij zien.  Een mooi plaatje van vrede, liefde, geluk. Het oplossen van je ‘problemen’, een verlangen naar een harmonieus leven. Misschien zelfs de hoop dat de wereld om je heen veranderd in een paradijs. Of een voortdurende staat van extatische bliss.

Ik ga je nu een vraag stellen en wil je uitnodigen heel goed in te voelen wat het bij je resoneert.

Wat zal er oplossen in de samensmelting met jeZelf?

Waar zou je van bevrijdt zijn als je Zelfrealisatie ‘bereikt’? Dus niet: hoe ziet jouw ideale plaatje eruit, maar: waar zou je vanaf zijn als je plaatje realiteit zou worden?

Wees 100% eerlijk naar jezelf. Laat het antwoord gewoon opkomen. Probeer niet dwangmatig een antwoord te vormen dat goed klinkt of logisch lijkt. Het is een gevoelswaarde, een verlangen dat resoneert met deze vraag. Je zult hier misschien stuiten op een stuk oerangst waar je vanaf wilt. Een twijfel of onzekerheid wellicht of iets waar je echt enorme weerstand bij voelt.
Ga dit niet proberen te veranderen, aanschouw het en laat het zijn. Je hoeft er op dit moment nog niets mee. Wanneer dit in je bewustzijn komt, zal het vanzelf gaan processen als dit het moment daarvoor is.

Schrijf het antwoord dat het eerst in je opkomt op voor jezelf, we komen er gaandeweg in het boek nog op terug. Laat je op dit moment niet verleiden drie pagina’s gedetailleerd vol te schrijven over je problemen. Schrijf wat kernwoorden op die jouw ervaring van het verhaal omvatten.

Waar ik je op wil wijzen is dat wanneer je je een tijdje focust op de gevoelswaarde van deze vraag, je wellicht merkt dat je blik zich naar binnen gaat richten en aftast in je gedachten, emoties en eventueel fysieke sensaties hoe het eruit ziet of voelt. Deze vorm van ‘aanschouwen’ is wat we noemen: waakzaamheid. Hoe meer je dit aanschouwen oefent, hoe gemakkelijker je waakzaam kunt blijven en hoe sneller je uit de ego-modus kunt stappen.

Dus, terug naar de vraag:
Wat zou er oplossen wanneer je ‘thuis’ hebt gevonden?
Wat zal er oplossen in eenvoud?

——————————————————

Succes!

Het antwoord op deze vraag omvat een ergens-vanaf-willen-komen. Sommigen ook vertalen het ergens-vanaf-willen-komen intern naar een verlangen, wat twee zijdes van dezelfde medaille zijn. Merk hierbij op dat de onderliggende energie dezelfde is. Misschien merk je dat deze vraag ervoor zorgt dat je gaat kijken vanuit een innerlijke rust, naar dat wat je kwijt wilt. Als je hem andersom beantwoord, dan kijk je vanuit je pijn, naar waar je naartoe wilt. En vrede is alleen Nu te ‘bereiken’.

Vooralsnog zijn deze ideeën ego-ideeën, die je (totdat je toch niet meer terug kunt) verleiden en steunen je reis voort te zetten. Zometeen gaat dit antwoord je poort zijn terug naar jeZelf en daarmee of oplossen of geaccepteerd worden of zelfs functioneel gebruikt worden, waardoor je het niet meer zult zien als last, maar als positief.

liefsvera

 

Heb je interesse deze e-cursus te volgen?
Meld je dan hier aan, of lees eerst les 2

 

 

 

Vraag & antwoord

 

Maar als alles oplost, kan ik dan nog wel functioneren in de maatschappij?

Een moment de tijd nemen om in jeZelf te aanschouwen kan als snel leiden naar de stille bron die je werkelijk bent. Sommigen gaan gelijk voorbij alle onzekerheden uit de ego-laag en stuiten op deze stilte. En dan rijst er een nieuwe angst, want ego zal alles doen om niet op te lossen in die stilte. Voor stilte hoef je niet bang te zijn, het is de innerlijke vrede die er altijd is dat je voelt. Het kan enkel een beetje wennen zijn om uit de overload van prikkels te stappen. Het betekent niet dat je niet meer kan functioneren, het spel in de wereld van tijd, ruimte en vorm blijft gewoon doorgaan. Alleen ervaar jij hem anders.
Het kan zijn dat je een tijdje alles zogenaamd ‘uitgezoomt’ ervaart, wat het moeilijk kan maken bijvoorbeeld woorden te vormen of beslissingen te nemen waar je op dat moment niet meer het nut van ziet. Maar dat is een tijdelijke staat van shock. Deze kan nodig zijn om je echt goed wakker te schudden en dit te stabiliseren. Hoe meer je systeem gaat wennen aan het verhoogd bewustzijn en de daarmee gepaarde verhoging in energiefrequentie, hoe meer dit ook weer integreert in je dagelijks leven. Nooit meer zoals voorheen, maar wel weer als natuurlijk (!) (dat woord past beter dan ‘normaal’) functionerend.

 

Hoe zit het te ‘mijn’ dromen, s’nachts, de dagdromen overdag en de grote dromen over ‘mijn’ bijdragen aan een betere, liefdevollere wereld. Als dat oplost, hoe zit het met de drive van mijn handelen, mijn unieke Zijn?

Die pakken we later in de cursus weer op. Voor nu is het belangrijk dat je gaat zien dat werkelijk alles kan oplossen. Dat feitelijk alles relatief is, dat alles vergankelijk is. Dat alles komt en gaat. En dat je gewaarzijn zich verschuift naar de staat waar je totaal los bent van zowel angsten als strevens. En belangrijk! Wat oplost is het idee dat er iets opgelost zou moeten worden ;-) Je verlies niets dat je nodig hebt… Je laat je hechting los, maar dat betekent niet dat je feitelijk iets hoeft te verliezen.

 

Heb je interesse deze e-cursus te volgen?
Meld je dan hier aan, of lees eerst les 2

20 thoughts on “Moeiteloos jeZelf zijn – Dag 1 Zelfonderzoek”

 1. Me echt verbonden voelen. Niet alleen weten dat die verbinding er is, maar het voelen. Leven. Zonder zinloze angst zijn wie ik ben.

 2. Me echt verbonden voelen. Niet alleen weten dat die verbinding er is, maar het voelen. Leven. Zonder zinloze angst zijn wie ik ben.

 3. Me echt verbonden voelen. Niet alleen weten dat die verbinding er is, maar het voelen. Leven. Zonder zinloze angst zijn wie ik ben.

 4. Hallo Ruud,

  Bovenaan de website onder het tabje “bijeenkomsten” vindt je mijn agenda.
  Ik geef bijeenkomsten op zondag in Amersfoort, Den Haag en Gent

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

logo VeraHelleman rood klein

"It has been my lifelong fascination to investigate why people say what they say and do what they do ... because it seemed so illogical"

Vera provides trainingsessions in collaboration with the Emotion Expertise Centre

Subscribe to our newsletter

Something went wrong. Please check your entries and try again.

Weuse MailChimp as our marketing automation platform. By clicking above and submitting this form, you acknowledge that the information you provide will be transferred to MailChimp for processing in accordance with MailChimp's Privacy Policy and Terms. 

EEC logo Eng liggend diap
 
BECAUSE INSIGHT MAKES THE DIFFERENCE

The Emotion Expertise Centre has the objective of transferring knowledge and insight about the meaning of, message, functioning of and dealing with emotions.
We strive to get emotions back to the positive attention they deserve, so that people can function in balance with themselves and their environment.

Follow Vera on:
Scroll to Top